Demonstráció a magyar nótáért

MTI
2003.09.04. 13:11
A magyar kultúráért, ezen belül is a magyarnóta-műfaj esélyegyenlőségének megteremtéséért a Magyarnóta Országos Egyesület demonstrációt tervez szombatra az Országház előtti Kossuth Lajos térre.

"Az utóbbi tíz évben a műfaj csaknem teljesen az amatőrségbe süllyedt, s ebben óriási szerepe volt és van a Magyar Rádió, illetve a Magyar Televízió egyes szerkesztőinek, végső soron pedig ezen intézmények vezetőinek" - mondta Ábrahám Dezső, az egyesület elnöke.

Ábrahám szerint a közszolgálati médiumokban számos esetben hangzanak el olyan felvételek, amelyek a szakmai követelményeknek nem felelnek meg, de "a zenei, előadói jó érzést is sértik."

Közlése szerint a magyar kultúra - ezen belül is a népzene és a néptánc, a magyar nóta, valamint a cigányzene - erőteljesebb megjelenítését követelő petíciót juttatnak el a két közszolgálati médium elnökéhez, akiket levélben meg is hívtak a szombati demonstrációra.

A Magyar Rádió nótaműsorokat sugárzó Petőfi adójának főszerkesztője, Kiss Gyöngyi szerint sem a műfaj, sem annak valamely képviselője nem mellőzött a közszolgálati médiumban. Kiss elmondta, a mindennap hallható Jó ebédhez szól a nóta - a Kabarécsütörtökkel együtt - a két leghallgatottabb műsor egyike, de a szombat délutánonként jelentkező Szív küldi című produkcióban is gyakran csendülnek fel ilyen dallamok. Emellett a tavaly novemberi struktúraváltással jelent meg a Petőfi rádióban a hajnal 4 és 5 óra közötti folkműsor, amelyben népdalokat, magyarnótákat és cigányzenét sugároznak.

Arról, hogy a korábbinál kevesebb magyarnóta-felvételt készít a közszolgálati rádió, az adófőszerkesztő úgy nyilatkozott, a médium anyagi forrásainak beszűkülése miatt más anyagból is csak kevesebbet tudnak rögzíteni.

Csorba Mária, a Magyar Televízió sajtóreferense nem kíván reagálni a témára.