Harminc magyar pályamű uniós pályázatra

MTI
2003.09.04. 13:26
Magyarországról az idén harminc pályázat érkezett az Európai Unió egyetlen, kultúrát támogató pályázati kiírására, a Kultúra 2000 elnevezésű keretprogramra - mondta Charles-Michel Geurts, az Európai Bizottság magyarországi delegációjának politikai osztályvezetője.

Hozzátette: Jelenleg is tart az ez évre meghirdetett pályázatok elbírálása, miközben már közzétették az ötéves keretprogram jövő évre szóló pályázati kiírását. Jövőre 28 millió eurót, mintegy 7,5 milliárd forintot osztanak szét a pályázók között.

Kitolják a határidőt

Az uniós szakember megjegyezte, hogy a keretprogramban 2004-ig összesen 167 millió eurót terveztek kiosztani, a EU tanácsa azonban a görög elnökség alatt - az idei első félévben - úgy döntött: a keretprogramot 2006-ig meghosszabbítják, és további 69,5 millió eurós forrást rendeltek a programhoz.

Charles-Michel Geurts emlékeztetett arra, hogy a 2000-ben életre hívott keretprogram célja a közös európai kulturális térség kialakítása, amely elősegíti az európai népek egymás iránti toleranciáját és kölcsönös megismerését.

"Örülünk annak, hogy Magyarország, noha még nem volt EU- tagállam, mégis hozzáférést kapott a Kultúra 2000 programhoz."

A minőség a mérvadó

Charles-Michel Geurts kitért arra, hogy Magyarországot az idén, a benyújtott pályázatok számát tekintve egyedül Olaszország előzte meg. A nagyszámú pályázat azonban nem jelent feltétlen sikert és előnyt, mert elsősorban a minőséget tekintik mérvadónak, s a minőséget kívánják javítani.

A Nemzeti Kulturális Alapprogram az idén 100 millió forintot különített el arra, hogy az önrész előteremtésében segítse mindazon határon belüli és túli magyar kulturális intézményeket, amelyek uniós támogatást nyernek a keretprogramon - mondta a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) helyettes államtitkára.

Schneider Márta közlése szerint a tárca 10 millió forintos alapot hozott létre, hogy támogassa a KultúrPont Iroda pályázatfelkészítő tanfolyamain való részvételt. A három évvel ezelőtt indított pályázatíró, alapozó tréning már véget ért, a minisztérium intézménye hamarosan új kurzust indít.

Kiegészítő támogatás

A helyettes államtitkár a Kultúra 2000 keretprogram jövő évre szóló felhívása kapcsán elmondta: a 2004-es prioritás a kulturális örökség területe. A rövid távú - azaz egy éven belül megvalósuló tervekre szóló - pályázatokat október 30-ig, míg a hosszú távú - két, három évig tartó - projektek terveit november 14-ig lehet eljuttatni az Európai Bizottsághoz.

Zongor Attila, a KultúrPont Iroda vezetője emlékeztetett arra, hogy Magyarország 2001-től kezdve vehet részt az uniós pályázaton.

A Kultúra 2000 keretprogramban elnyerhető támogatás összege projektenként elérheti a 300 ezer eurót, mintegy 78 millió forintot. A támogatás azonban kiegészítő jellegű, a terv megvalósításának 50-60 százalékát fedezi. A fennmaradó részt a pályázóknak és külföldi társszervezőknek közösen kell előteremteniük.