A Nemzeti Színház színes programokat ígér az idei szezonra

MTI
2003.09.04. 16:12
A Nemzeti Színház a hét végén országos szabadtéri szezonnyitó rendezvényre invitálja a színházi élet és a társművészetek képviselőit. A szombati közös mulatságot a "Hajóorrban" tartják. - mondta Jordán Tamás főigazgató csütörtökön, a teátrumban tartott sajtótájékoztatón.

A következő hét végén kezdődik a Megyejárás mottóval meghirdetett kétéves programsorozat. Elsőként Hajdú-Bihar megyéből és Debrecenből érkeznek vendégek. A három nap alatt mintegy 700 közreműködő 50 produkcióval lép a közönség elé. A Hajdú-Bihar megyei kistelepüléseken élő színházbarátokat szeptember 27-én "Nemzeti különjárat" szállítja - a MÁV jóvoltából - szó szerint a színház bejáratáig- tette hozzá a főigazgató.

Jordán a programokról elmondta: novemberben Békés, decemberben Fejér megye mutatkozik be a Nemzetiben. Az október 23-i, valamint a jövő év március 15-i állami ünnepségeknek szintén a Nemzeti Színház lesz a helyszíne.

Selmeczi György zeneszerző lesz a házigazdája az Operamesék a Nemzeti Színházból című esteknek. Az apropót az adta, hogy 1884-ig, az Operaház megnyitásáig e műfajnak is a Nemzeti Színház volt az otthona.

A november 13-i nyitó műsorban a Bűvös vadász, a Don Carlos és A bolygó hollandi című operákból hangzanak el részletek.

Az európai uniós csatlakozással kapcsolatos Kontinenthália című rendezvény első eseményeit november közepén tartják.

Az olasz fesztiválon a tervek szerint fellép a Giorgio Strehler alapította világhírű Teatro Piccolo is. Az együttes az 1997-ben elhunyt rendező egyik leghíresebb színpadi adaptációját, Goldoni Két úr szolgája című darabját játssza.

November 21-én és 22-én a Kolozsvári Magyar Állami Színház vendégszerepel a teátrumban.

Az idei szentendrei nyáron nagy sikert aratott A helység kalapácsa című zenés játék - a Bolygó Kultusz Motel társulatával együttműködve - decemberben kerül színre. A Petőfi Sándor-műhöz Melis László komponált zenét, az előadás rendezője Benedek Miklós.

A Nemzeti Színház és a Stúdió K közös produkciója lesz Mosonyi Aliz - Darvas Ferenc Hamupipőke című bábelőadása. A bemutatót december 21-ére tűzték ki.