A Győri Filharmonikus Zenekar megtartotta évadnyitóját

MTI
2003.09.04. 16:31
A Győri Filharmonikus Zenekar emlékkoncertekkel tiszteleg Hacsaturján születésének, illetve Bartók Béla, Csajkovszkij, Dvorak és Prokofjev halálának évfordulója előtt a 2003/2004. évadban - közölte Baross Gábor, az együttes igazgatója a csütörtöki évadnyitón.

Csajkovszkij halálának 110., Dvorak halálának 100., Prokofjev halálának 50. évfordulója előtti tisztelgésül, továbbá Hacsaturján születésének 100. évfordulóját köszöntve a világhírű zeneszerzők egy-egy közismert nagyzenekari művét szólaltatja meg az együttes Medveczky Ádám vezényletével az évad folyamán.

Bartók Béla halálának 58. évfordulóján, szeptember 26-án tűzik műsorra a Concerto két zongorára, ütőhangszerekre és zenekarra című művét.

A barokk fesztivál keretében adják elő a győri székesegyház 18. századi jeles mesterének művét. Istvánffy Benedek miséjét Katona Tibor karnagy vezényletével október 20-án adják elő.

Orff Carmina Burana című művét a Magyar Állami Operaház énekművészeinek közreműködésével mutatja be a győri együttes február 14-től 18-ig Keszthelyen, Székesfehérváron, Veszprémben és Győrött.

A jövő évi tavaszi fesztivál zenei különlegességének ígérkezik a győri együttes közös műsora Zoránnal és együttesével. A népszerű énekes- zeneszerző legszebb dalaiból mutatnak be válogatást a győri muzsikusok Malek Miklós vezényletével március 19-én.

Az új évad másik kuriózuma Haydn Évszakok című oratóriumának előadása lesz. A produkcióban a Magyar Állami Operaház magánénekesei, továbbá a Liszt Ferenc Kórus mellett a Győri Balett is közreműködik. Ez a feldolgozás világújdonságnak számít, az oratórium néhány tételét a balettművészek táncban is megjelenítik - mondta az igazgató.

A produkció premierjét a németországi Wangenben tartják június 19-én. A hónap végén a Győri Nyár keretében szabadtéri előadáson láthatja a város közönsége is az Évszakok sajátos feldolgozását.

Az együttes 2004 májusában - két műsorral - Svájcban vendégszerepel. Az egyik összeállításban Rossini, Mendelsshon és Brahms-műveket adnak elő, a másikban pedig kizárólag magyar szerzők: Kodály és Bartók zenekari műveiből szólaltatnak meg.