Cigány kulturális napok Pécsett

MTI
2003.09.11. 11:43
A Dél-dunántúli régió cigány képzőművészete című kiállítással kezdetét vette a XII. Cigány Kulturális Napok rendezvénysorozata csütörtökön Pécsett.

"A Baranyai cigányság fontos feladatának tartja nyelvének, hagyományainak megőrzését, és értékeit a nem roma lakosságnak is szeretné bemutatni" - mondta a szervező Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület elnöke az MTI-nek.

Az egyesület elnöke beszámolt arról, hogy a kétnapos rendezvényen csütörtökön, az Ír Szalon keretében magyar és roma költők, írók találkozójára kerül sor.

Hozzátette, pénteken ünnepélyes közgyűlést tart a Cigány Kisebbségi Önkormányzatok Baranya Megyei Szövetsége, majd tudományos konferencia kezdődik, amelyen a cigányság történeti múltjáról, jelenéről, letelepítéséről, és többek között a cigányösszeírásokról hallhatóak előadások.

A szervezők az érdeklődőket egész napos kézműves- és könyvvásárral, valamint folklórműsorral várják, utóbbiban a Mánfai Hagyományőrző Együttes működik közre.

A rendezvény zárásaként a Reneszánsz Roma Műhely Alapítvány Cigány Színházi Társulata a Dankó Pista című daljátékot adja elő a Pécsi Harmadik Színházban.