Orosz kulturális hetek Budapesten

litera.hu
2003.09.18. 10:27
Szentpétervár háromszáz éves jubileuma jegyében Orosz Kulturális Heteket rendeznek Budapesten, szeptember 18-a és október 5-e között. Az orosz kultúra kedvelőit négy klasszikus zenei eseményre, huszonhat filmre, két kiállításra és egy táncszínházi előadásra várják.

A programsorozatot egy, az Orosz Kulturális Intézetben szeptember 18-ától látogatható tárlat nyitja, amelyet szentpétervári kortárs festők a városról készített képeiből állítottak öszsze. Az Uránia Filmszínházban nyílik a programsorozat másik kiállítása, amelynek témája szintén Szentpétervár: a kávézó falán Alexander Dolgoborodov fényképei láthatók.

Az orosz zene kedvelőit több estére is várják. Szeptember 29-én az Orosz Kulturális Intézetben az Alán Filharmónia Férfikara ad ízelítőt a szkíták leszármazottainak tekintett alánok sajátos kultúrájából. Október 4-én a Szent István Bazilikában a Moszkvai Partriarchátus Ortodox Kórusa énekel ortodox liturgikus dallamokat, régi orosz egyházi műveket, illetve ismert és ismeretlen orosz zeneszerzők műveit. A kulturális hetek záróeseménye egy komolyzenei est lesz: a Szentpétervári Filharmónia Szimfonikus Zenekara orosz zeneszerzők műveit adja elő a Zeneakadémián, október 5-én este. Két színházi produkció is színesíti a programokat: a Derevo Társulat Szigetek a sodrásban című produkciójával szeptember 23-tól öt estén át a Merlin Színház vendége lesz, az Operaházban pedig Csajkovszkíj Pikk Dámája lesz látható orosz nyelven, szeptember 28-án este.

Valerij Platonov, az Orosz Kulturális Központ igazgatója a Népszabadságnak elmondta: Szentpéterváron nagy hagyományai vannak a filmnek, hiszen többek között ott láthatták az oroszok az első nyilvános filmvetítést, és ott épült meg az első orosz filmstúdió is. Ezért különösen örül annak, hogy a budapesti programok egyik kiemelt területe az orosz filmkultúra bemutatása. Az Uránia Filmszínházban és az Örökmozgó Filmmúzeumban szeptember 30. és október 3. között megrendezendő orosz filmnapokon 1927 és 2003 között készült orosz alkotásokat mutatnak be. Az Örökmozgó VII. Filmemlékezet Fesztiváljának műsorán szeptember 19. és 30. között Szentpéterváron játszódó filmek szerepelnek.