Felavatták Sinkovits Imre síremlékét

MTI
2003.09.21. 13:25
Felavatták Sinkovits Imre, a Nemzet Színésze síremlékét vasárnap az óbudai temetőben, amelyet Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat elnöke szentelt fel.

A síremlék avatásán Kállai Ferenc Kossuth-díjas színművész emlékezett pályatársára, és méltatta Sinkovits Imre színészi pályáját, valamint kiemelte emberi nagyságát és a nemzet iránti elkötelezettségét.

A Sinkovits Imre születésének 75. évfordulója alkalmából felavatott emlékmű fekvő márványlapján a Nemzet Színészének egyik legendás szerepéből, a Mózesből olvasható idézet, s a bronzból formázott függönyredők a művész számára oly fontos szentélyt, a színházat szimbolizálják.

A síremlék avatásán Gombos Katalin, az elhunyt színész özvegye, Sinkovits Vitai András, a művész fia, valamint Sinkovits Imre több színész társa is részt vett. Az emlékmű márványlapján Sinkovits Imre rokonai és tisztelői elhelyezték a megemlékezés virágait.

Sinkovits Imre Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas kiváló művész, a Hevesi Sándor téri Nemzeti Színház örökös tagja, a Nemzet Színésze életének 73. évében, 2001. január 18-án hunyt el.