Kertész Imre új regénye Berlinben

MTI
2003.09.21. 15:23
Kertész Imre irodalmi Nobel-díjas vasárnap Berlinben először olvasott fel németül pár nappal ezelőtt megjelent új művéből, a Felszámolásból.

Brecht színházában, a Berliner Ensemble-ban telt ház fogadta az írót, akinek új regényét Günter Berg, a Suhrkamp kiadó igazgatója ajánlotta a közönség figyelmébe.

A Felszámolást ugyancsak a Suhrkamp gondozza, az Ingrid Krüger és Korniczer László fordításában megjelent Kertész-művet 25 ezer példányban adták ki.

A Kertész-felolvasás a harmadik berlini nemzetközi irodalmi fesztivál rendezvénye volt, az író a tapsviharral köszöntött produkció után kapott fehér rózsát a közönség soraiban ülő feleségének dobta.

A Felszámolás egy részét Kertész Imre Berlinben írta, s itt is fejezte be. A Suhrkamp igazgatója úgy jellemezte Kertész és Berlin viszonyát, hogy "egy darabka hazára" lelt a német fővárosban az író, aki nem óhajtja feladni berlini lakását.

Berg szerint a Felszámolás gazdagodás a kertészi életműben, "irodalmi krimi a rendszerváltás utáni időkből", "regény arról, hogy milyen hatalma van az irodalomnak a valóság felett".

A könyvről megjelent első német kritikák is igen elismerőek. A Der Tagesspiegel című fővárosi lap legfrissebb számában megjelent recenzióban az olvasható, hogy "a Felszámolás nagy regény: izgalmas, precízen megkonstruált, rendkívül szellemes, Kertész ebben a művében fordul leginkább az élet felé".

Vasárnap Kertész Imre környezetéből megerősítették, hogy a Nobel-díjas írót felkérték: legyen október 3-án Magdeburgban, a német újraegyesítés 13. évfordulóján rendezendő központi ünnepség szónoka.