Magyar könyvesbolt nyílik a Bastille-nál

litera.hu
2003.10.01. 11:59
Jövő tavasszal nyílik meg Párizsban az első magyar és közép-európai irodalmat népszerűsítő könyvesbolt. Virág Ibolya, az új könyvesbolt alapítója a literának elmondta, hogy az ötlet maguktól az olvasóktól származik, akik több ízben jelezték neki, hogy szívesen látogatnának el egy, az összes magyar és közép-európai fordítást felvonultató könyvesboltba.

Az úttörő vállalkozáshoz a magyar kulturális miniszter két héttel ezelőtti franciaországi látogatásán konkrét anyagi támogatást ígért. Hiller István szerint a koncepció koherens és jól kidolgozott, megvalósítása és támogatása az uniós csatlakozás küszöbén nagyon is időszerű. A könyvesbolt működését - beindítása után - a Francia Kulturális Minisztérium is támogatni fogja, illetve barátok és olvasók is segítik majd anyagilag és (ingyenes) munkával. Virág Ibolya és munkatársai remélik, hogy az EU-csatlakozás aktualitása megfelelő érdeklődést fog hozni, és szeretnék minél hamarabb elérni, hogy a bolt "megálljon a saját lábán".

A könyvesboltnak a nagy forgalmú Bastille tér közelében sikerült helyet találni. "Ma ez a negyed diktálja a főváros új divatirányzatait" - indokolja a helyszínt Virág Ibolya. A környéken három színvonalas "írók könyvesboltja" is működik, melyek vevőköre remélhetőleg gyarapítani fogja a magyar üzletbe betérők számát. A boltban CD-ket, videokazettákat és magyar nyelvű könyveket is lehet majd kapni, az egyik sarokba pedig meghitt kávézót rendeznek be. Virág Ibolya a könyvesbolt egyik fontos feladatának tartja, hogy megismertesse a kortárs magyar és közép-európai írókat a francia közönséggel, ezért nagyon sok felolvasó estet és író-olvasó találkozót szeretne rendezni.