Dél-afrikai író kapta idén a Nobel-díjat

2003.10.02. 13:18
A dél-afrikai John Maxwell Coetzee kapta idén az irodalmi Nobel-díjat. A 63 éves író az elismerés mellett 10 millió svéd koronát, azaz közel 1,3 millió dollárt is kap az Akadémiától.

A díj odaítéléséről a Svéd Tudományos Akadémia 18 állandó tagja döntött titokban. A hagyományokhoz hűen még a nyertes bejelentésének időpontját is csak két nappal az esemény előtt jelentették be.

John Maxwell Coetzee 1940-ben született, és jelenleg a Cape Town-i egyetem általános irodalmi tanszékének professzora.

A friss Nobel-díjas Angliában járt egyetemre, ahol nyelvészetet és informatikát hallgatott, majd az IBM-nél dolgozott programozóként. Késõbb Amerikába költözött és tanulmányait a texasi Austin egyetemen folytatta, ahol angol irodalmi tanulmányokat folyatott. Diplomamunkáját - amely Samuel Beckett stílusát elemezte - 1968-ban írta meg. Ezután két évig tanított a buffalói egyetemen. A hetvenes évek elején el kellett hagynia az Egyesült Államokat, mert több háborúellenes tüntetésben vett részt. Visszatért Dél-Afrikába és azóta is a Cape Town-i egyetemen tanít.

Regényeit a hivatalos irodalmi élet eddig is elismerte, hiszen õ az egyetlen író a világon, aki kétszer is elnyerte a patinás brit Booker Prize-t.