Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Dél-afrikai író kapta idén a Nobel-díjat

2003.10.02. 13:18
A dél-afrikai John Maxwell Coetzee kapta idén az irodalmi Nobel-díjat. A 63 éves író az elismerés mellett 10 millió svéd koronát, azaz közel 1,3 millió dollárt is kap az Akadémiától.

A díj odaítéléséről a Svéd Tudományos Akadémia 18 állandó tagja döntött titokban. A hagyományokhoz hűen még a nyertes bejelentésének időpontját is csak két nappal az esemény előtt jelentették be.

John Maxwell Coetzee 1940-ben született, és jelenleg a Cape Town-i egyetem általános irodalmi tanszékének professzora.

A friss Nobel-díjas Angliában járt egyetemre, ahol nyelvészetet és informatikát hallgatott, majd az IBM-nél dolgozott programozóként. Késõbb Amerikába költözött és tanulmányait a texasi Austin egyetemen folytatta, ahol angol irodalmi tanulmányokat folyatott. Diplomamunkáját - amely Samuel Beckett stílusát elemezte - 1968-ban írta meg. Ezután két évig tanított a buffalói egyetemen. A hetvenes évek elején el kellett hagynia az Egyesült Államokat, mert több háborúellenes tüntetésben vett részt. Visszatért Dél-Afrikába és azóta is a Cape Town-i egyetemen tanít.

Regényeit a hivatalos irodalmi élet eddig is elismerte, hiszen õ az egyetlen író a világon, aki kétszer is elnyerte a patinás brit Booker Prize-t.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.