A 12. Budapesti Őszi Fesztivál programja

MTI
2003.10.02. 14:22
A 12. Budapesti Őszi Fesztivál meglepő rendezéseket, sokkoló és egyedi látásmódú produkciókat is kínál az érdeklődőknek - mondta Kovalik Balázs, az eseménysorozat művészeti vezetője a programokat ismertető sajtótájékoztatón, csütörtökön.

Az október 17-én kezdődő, november 2-ig tartó fesztivál megújult arculata azt hivatott szemléltetni, hogy tágítani kívánjuk a kortárs művészeti produkciók körét és el akarunk szakadni a borongós hangulattól.

Nem csak az arculat újul meg, de generációváltás is történt, ami fontos üzenetet hordoz, azt, hogy az új művészeti vezetés valóban lehetőséget ad pályájukat most kezdő művészek bemutatkozására - mondta Schiffer János, főpolgármester-helyettes. - A Fővárosi Önkormányzat mindig is nyitott volt az újra, s a kortárs művészetek jelenléte egyre erősebb Budapest kulturális életében.

Körmendy Ferenc, a főváros kulturális bizottságának elnöke arról beszélt, mindig is az volt a cél, hogy - a párizsi és a varsói ősz mintájára - olyan kortárs fesztivált szervezzenek, amely vonzza a külföldieket.

"Jó irányba haladunk e felé, de a teljes megvalósulásnak két akadálya is van. Az egyik a pénz, a másik az időpontegyeztetés" - mondta.

A kortárs művészeti fesztivál keretében utoljára rendezik meg a Soros Stúdiószínházi Napokat, mert Soros György alapítványa kivonul az eseményt támogatók közül.

Kovalik Balázs elmondta, hogy egyetlen tervezett program marad el: a Ludwig múzeum nem tudta megszervezni azt a tárlatot, amely a képzőművészeti bemutatók gerincét adta volna. Lesz viszont operaelőadás; Lendvay Kamilló A tisztességtudó utcalány című daljátékát - Mundruczó Kornél rendezésében - a már nem működő Átrium moziban mutatják be.

A zenei események sorát egyebek között Steve Reich, az UMZE Kamarazenekar és az Amadinda Ütőegyüttes, az Arditti Quartet és a Orchester der Pannonischen Philharmonie koncertje gazdagítja. Budapest vendége lesz a svájci Trio Animae, valamint a frankofon területek két leghíresebb dzsessz zenésze, Louis Sclavis és Erik Truffaz.

A Budapest Jazz Orchestra vendégeként Peter Erskine látogat a magyar fővárosba: az amerikai dobossal közös improvizációs projektet hoznak létre, amelyben két Dj is közreműködik.

Az ez évi fesztiválon bemutatkozik a miskolci Csarnok 21 tánccsoport, Gergye Krisztián és a Szolnoki Pertimento tánctársulat. A Gödör-klubban két este lesz jam-session, először osztrák-marokkói-indiai zenészek kísérnek élő festészeti performanszokat, majd a The Corporation ad keresztmetszetet a mai magyar "zajzenei" törekvésekből.

A Bárka Színházban a szenegáli-elefántcsontparti-belga Bud Blumenthal társulata, a Trafóban a Cirkus Cirkör, az olasz MK és a Teatrino Clandestino, valamint Jean-Claude Galotta - a francia kortárs mozgásművészet egyik legnagyobb hatású alakja - társulatát láthatja a közönség.

Az idei Budapesti Őszi Fesztivált a Németországban az Év színháza címet elnyert hamburgi Thalia Színház előadása zárja. A német társulat Molnár Ferenc Liliom című darabját "sokkoló adaptációban" mutatja be a Vígszínházban.