Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Susan Sontag Békedíjat kapott a Bush-bírálataiért

MTI
2003.10.13. 11:06
A washingtoni politika bírálója, Susan Sontag amerikai író vette át a Német Könyvkereskedelem Békedíját vasárnap a frankfurti könyvvásár zárónapján. George Bush amerikai elnököt "borzalmas texasi embernek" nevezte, Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzóvá történt megválasztását "rossz viccnek" és a politika végéhez vezető újabb lépésnek minősítette Sontag a díjátadás előtti napon a dpa német hírügynökség jelentése szerint.

A Pál-székesegyházban tartott ünnepélyes díjátadáson Sontag Bush "imperialista politikáját" ostorozta. Beszédében mégis az Egyesült Államok és Európa közötti nagyobb megértésért érvelt.

Az irodalom feladata - mondta -, "hogy tegyen valamit az elkülönültség és különbözőség kliséi ellen". A 70 éves New York-i szerző hangsúlyozta, hogy elsősorban nem az amerikai kormány bírálójának tekinti magát, hanem elbeszélőnek.

A múlt kedden kezdődött 55. frankfurti könyvvásár csaknem 2500 rendezvényére több mint 110 országból 6400 kiállító, 171 ezer szakmai látogató és mintegy ezer szerző kapott meghívást. A vásár fővendége Oroszország volt, amelynek bemutatkozását a szakma és a közönség részéről egyaránt nagy érdeklődés kísérte. A kiállított orosz könyvek nemcsak német, de más külföldi kiadók figyelmét is felkeltették - összegezte vasárnap, a könyvvásár utolsó közönségnapján kedvező tapasztalatait Vlagyimir Grigorjev, az orosz sajtóügyi miniszter helyettese. "A német olvasók az orosz írók új nemzedékét ismerték meg" - mondta, hozzátéve, hogy az orosz kiadók és szerzők ugyancsak elégedetten térnek haza. Magyarország százhúsz négyzetméteres standdal volt jelen Frankfurtban, ahol háromszáz kötet nyújtja a magyar könyvtermés közel sem érdektelen keresztmetszetét.

A vásáron Guinness-rekord megdöntésére is vállalkoztak a világ leghosszabb képregényének megrajzolásával. A résztvevőknek péntektől vasárnap este 6 óráig egy floridai képregényrajzoló idén nyáron felállított, 191 méteres rekordját kellett túlszárnyalni, mintegy 500 kép elkészítésével.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.