Mednyánszky-emlékkiállítás a Nemzeti Galériában

MTI
2003.10.14. 17:12
Csavargóportrék, rabbi portrék - 450 Mednyánszky-mű látható a magyar festészet egyik legjelentősebb alkotójának életművét bemutató tárlaton, ami ma nyílt meg a Magyar Nemzeti Galériában. Néhány mű most látható először magyar bemutatón.

A budavári intézmény és a Szlovák Nemzeti Galéria közös kiállítása első ízben tesz kísérletet arra, hogy a XIX-XX. század fordulója egyik legtalányosabb alkotójának életművét megközelítő teljességben mutassa be - mondta a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója a megnyitót megelőző sajtótájékoztatón.

Berenczky Loránd közlése szerint "jó három éve merült fel a közös kiállítás megrendezésének ötlete abból a tényből kiindulva, hogy az 1852-ben született Mednyánszky László életműve korai szakaszának darabjait javarészt szlovák gyűjtemények őrzik".

Az életpálya minél teljesebb körű bemutatása érdekében számba vették a más magyar, valamint osztrák és szlovák közgyűjteményekben őrzött, illetve magyarországi magántulajdonban lévő munkákat, ily módon jó néhány Mednyánszky-művet először láthatnak az érdeklődők magyarországi bemutatón - mondta a főigazgató.

"Mednyánszky nagyméretű vásznai is láthatóak, ezeken keresztül a művészt foglalkoztató festői és kifejezésmódbeli megoldásokat lehet nyomon követni" - mondta Bakos Zsuzsanna, a kiállítás rendezője.

Megtekinthetők többi között úgynevezett csavargóportréi, külön egységet képeznek a rabbi portrék, valamint szerepelnek alpesi, tátrai, alföldi tájképek. A bemutatón válogatás látható az első világháborús frontokon készült műveiből, amelyeket Mednyánszky László mint önkéntes tudósító készített.

Külön kötetben - jegyzetekkel ellátva - megjelent a festő naplója is.

A kiállítás megrendezéséhez támogatást nyújtott a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alapprogram és több vállalat is.

A tájékoztatón bejelentették: a jövő év áprilisában a pozsonyi Szlovák Nemzeti Galériában nyílik nagyszabású válogatás a Mednyánszky-életmű darabjaiból, majd ősztől Bécsben lesz látható összeállítás az 1919-ben elhunyt festő munkáiból. A magyar és a szlovák szakemberek tanulmányait közreadó - tudományos katalógus is megjelent. A magyar és német nyelvű album illusztrációi sorában olyan képeket is beválogattak, amelyek nem szerepelnek a 2004. február 8-ig megtekinthető kiállításon.