Habsburg Ferdinánd 500-ik születésnapját ünneplik

Index
2003.10.17. 16:10
A történészek ideális jövőképét festette le Hiller István kulturális miniszter I. Ferdinánd születésének 500. évfordulója alkalmából rendezett konferencián. A miniszteri optimizmusra a kulturális tárca 15 millió forint anyagi támogatása adott okot.

A Balassi Bálint Intézet és a Pécsi Tudományegyetem által szervezett kétnapos konferenciát Habsburg György nyitotta meg délelőtt, majd Hiller István tartotta meg köszöntő beszédét. Hiller "őszinte jókedvvel" mondta el, hogy szándéka szerint megfelelő támogatásban részesítik a történész szakmát. A Magyar Történelmi Társulatot 2004-től két éven keresztül 15 millió forinttal támogatja a kulturális tárca a miniszteri keretből, hogy visszaadja annak egykori rangját.

Hiller felvázolta az anyagi támogatásnak köszönhető ideális jövőképet. A Magyar Történelmi Társulat folyóirata, a Századok megújul, a történeti kutatások eredményei felkerülnek az internetre, a magyar történész idegen nyelven mutatja be a tudományos eredményeket, valamint érdekérvényesítő képességüket kihasználva a szakma résztvevői összetartanak és remek szakmai párbeszédet folytatnak.

A konferencia nemzetközi (cseh, osztrák, magyar) előadói reálisabb, életszerűbb és tudományosan megalapozott képet igyekeznek a két nap alatt felvázolni a Mohács utáni Magyarország uralkodójáról, I. Ferdinándról, Ausztria, Csehország és Magyarország királyáról.

A mai programsorozat végén reneszánsz fogadáson vehetnek részt a konferencia meghívottjai.