1956-os emlékérem Jean-Pierre Pedrazzini fotóriporternek

MTI
2003.10.23. 13:21
Jean-Pierre Pedrazzini francia fotóriportert posztumusz 1956-os emlékéremmel tüntette ki Medgyessy Péter miniszterelnök szerdán a Parlamentben.

Jean-Pierre Pedrazzini 1956Pedrazzini 1956-ban a Paris Match fotóriportereként látogatott Budapestre, hogy a forradalom eseményeiről tudósította a francia lap olvasóit. Október 30-án halálos lövés érte a Köztársaság téren.

"Pedrazzini érzelmileg is azonosult az 1956-os forradalom eszméivel, az akkor készült felvételeiből egyfajta melegség árad a magyar emberek irányában" - fogalmazott Medgyessy Péter. A forradalom legfontosabb pillanatai, helyszínei, hősei mellett Pedrazzini ugyanis előszeretettel fotózta a hétköznapi embereket.

A kitüntetést a néhai fotós nővére, Marie-Charlotte Vidal-Quadra és unokaöccse, Jean-Pierre Pedrazzini vette át a kormányfőtől.

A Pedrazzini-család egy alapítványt szeretne létrehozni Svájcban, amely rendszeresen kiállításokat szervezne Jean-Pierre Pedrazzini képeiből. Az alapítvány keretében egy nemzetközi díjat terveznek alapítani, amelyet azok a magyar emberek kapnának meg, akik Pedrazzinihez hasonlóan, bátorságukkal hívják fel magukra a figyelmet.

A Jean Pierre Pedrazzini 1956-os képeiből nyílt kiállítás a