Potter-láz Németországban

MTI
2003.11.08. 11:33
Németországban újra felszökött a Potter-láz, mivel szombaton rajongók tízezrei vehették kézbe az ötödik Potter-kötet, a Harry Potter és a Főnix rendje német fordítását.

A német fordítást kétmillió példányban dobták piacra, a premiert nagy felhajtás előzte meg: Potter-partyk, sorállás a nagy belvárosi, repülőtéri, pályaudvari könyvesboltok előtt, Potter-ruhákba öltözött közönség, majd éjfélkor nagy futás a glédában álló kincsekért.

J. K. Rowling sikerkönyvének ötödik kötete németül ezer oldalt tesz ki, s 28,50 euróba, közel 10 ezer forintba kerül. A német posta túlórát vállalt, emberei éjfél után rendkívüli akció keretében kézbesítették a megrendelt Potter-köteteket.

A szöveg nem teljesen ismeretlen német nyelvterületen. Rowling, kiadós mellékkeresethez juttatva a hajléktalanokat, kizárólagos jogot adott a hajléktalanok által árult újságoknak, hogy október végétől folytatásokban közölhessék az ötödik kötet első fejezetét. Kapósak lettek a hajléktalanok újságjai Németországban, Ausztriában és Svájcban, például az első fejezetet szintén közlő Hinz@Kunzt, amelynek egy példánya 1,50 euróba kerül, s a lap hajléktalan terjesztője minden eladott példány után 80 eurócentet kap.