Két milliárddal több a kulturális intézményeknek.

MTI
2003.11.22. 11:35
Az eredeti tervekhez képest kétmilliárd forinttal több jut a 2004-es költségvetésben a kulturális intézményeknek, ha a parlament elfogadja a kulturális és a pénzügyi tárca egyeztetett javaslatát - erről a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) szombaton tájékoztatta az MTI-t.

"A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a pénzügyi tárcával együttműködésben kialakította az államháztartásilag megfelelő és az adójogszabályok egységességét nem sértő megoldást" - közölte a tárca sajtóirodája.

Ennek értelmében 2004-ben a kulturális minisztérium költségvetése a tervezetthez képest is további kétmilliárd forinttal növekszik. Az érintett intézményekhez a szükséges forrásokat a kulturális minisztérium az évek óta megszokott és működő csatornákon juttatja el - írták a közleményben.

Az áfa-törvény módosítása nehéz helyzet elé állította a művészeti-, közgyűjteményi- és közművelődési intézményeket többek között azzal, hogy tiltja az állami támogatásból kifizetett költségekhez kapcsolódó áfa visszaigénylését.

A minisztérium az áfa-törvénytervezet tárcaközi egyeztetése során jelezte a Pénzügyminisztériumnak, hogy a törvény elfogadásakor a kulturális területen komoly forráskiesés várható, valamint jelentős többletköltségek jelentkeznek. Az NKÖM egyidejűleg arra is felhívta a pénzügyi kormányzat figyelmét, hogy ezek pótlására, illetve ellentételezésére a kulturális tárca tervezett költségvetése nem nyújt fedezetet.

Októberben színházigazgatók nyílt levelet intéztek a kulturális és a pénzügyminiszterhez, amelyben az áfa-törvény módosítása miatti aggodalmukat fejezték ki, illetve azt, hogy a változtatással nehéz helyzetbe kerül a szakma.

Az igazgatók számításai szerint 2,3 milliárd forintot vonnak el a színházaktól azzal, ha az eredeti elképzelések szerint módosítja a parlament az áfa-törvényt. Az áfa-kiesés mellett hátrányosan érinti a színházakat az infláció és az állami, önkormányzati támogatás - feltételezett - csökkenése illetve stagnálása is.