Usti opre! - roma koncert és film világsztárokkal

MTI
2003.11.25. 12:49
A cigányzene legjelesebb közép-kelet-európai képviselői adnak koncertet november 28-án és 29-én a Millenáris Parkban Usti opre! címmel. A felvételek a régió cigányzene művészeit bemutató filmben szerepelnek majd, melynek rendezői Sas Tamás és Allan Spiegel.

A hangversenyen hallhatja a közönség a csehországi Iva Bittová és a magyarországi Miczura Mónika énekeseket, s együtt zenél a világhírű Boban Markovic Szerbiából, Snétberger Ferenc Németországból, a magyarországi Balogh Kálmán és az oroszországi Szergej Erdenko. A meghívott művészek további vendégfellépőket hívtak Európa különböző országaiból.

A cigányzene sokrétűségét, irányzatait, legismertebb művészeit bemutató dokumentum játékfilm forgatása egy hete vette kezdetét Németországban, a magyarországi koncert után pedig Moszkvában és Szerbiában készítenek majd felvételeket az ottani előadókkal, várhatóan jövő májusig - közölte.

A film, amelynek rendezői Sas Tamás és az amerikai Allan Siegel, fontos eszköz arra, hogy a régió roma kultúráján keresztül "minél szélesebb nyilvánosságot kapjanak a roma társadalmat érintő problémák, hogy a roma kisebbség elfogadottsága nőjön" - mondta Vétek Tamás, a film társproducere.