A Magyar Film Hete Bukarestben

MTI
2003.11.26. 12:40
Sikerrel zajlik Bukarestben a Magyar Film Hete, amelynek keretében huszonnyolc magyar alkotást tekinthet meg a román főváros közönsége.

Már a nyitónapon mintegy kétszáz látogatója volt a filmhétnek. A román fővárosban első ízben megrendezett esemény első filmje Jancsó Miklós Utolsó vacsora az Arabs Szürkénél című alkotása volt. Ez a vetítés vonzotta a legtöbb érdeklődőt. A nyitónap másik népszerű filmje Gothár Péter Passzportja volt. Bukarestben főként a hét második felében érkező meghívottak iránt nagy az érdeklődés. Jelen lesz két neves rendező, Almási Tamás és Pálfi György.

A Magyar Film Hetét a magyar értelmiségi fiatalokat tömörítő kolozsvári Moebius Egyesület szervezi. A november 29-én záruló rendezvényen 28 magyar alkotást tekinthet meg a bukaresti közönség. A szervezők a filmeket úgy válogatták össze, hogy az érdeklődők betekintést nyerhessenek a kortárs magyar filmművészetbe. Az egész estét betöltő nagyjátékfilmek mellett rövidfilmes összeállítást is vetítenek, és néhány dokumentumfilmet is műsorra tűztek. Az erdélyi magyar filmes világot négy alkotás képviseli a szemlén.