Auguszta
5 °C
22 °C

Kiállították az ellopott Czóbel-festményeket

MTI
2003.12.02. 17:32
Kiállították Czóbel Béla áprilisban ellopott 90 millió forint értékű négy festményét a művész kedden megnyílt életmű-kiállításán, a szentendrei Czóbel Múzeumban.

"Az újjárendezett bemutató hűen tükrözi az 1883-ban született Kossuth-díjas művész életművét, átláthatóbbá teszi az alkotások közötti időrendi összefüggéseket" - mondta Koncz Erika, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára.

Az Ülő fiú, a Madame Daudet, a Pihenő nő és a Kalapos nő című festményt április 24-én éjjel lopták el a szentendrei múzeumból. A mintegy 90 millió forintra becsült képeket augusztus 1-jén találta meg a rendőrség és 19-én szolgáltatta vissza a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának. A műalkotásokban nem keletkezett kár.

A rendőrség - még augusztusban - három gyanúsítottat helyezett előzetes letartóztatásba lopás illetve orgazdaság elkövetésének gyanúja miatt. A megnyitón Szabó Imre, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke jutalmat adott át az ellopott festmények felkutatásában kiemelkedő szerepet vállaló rendőrtisztnek, Vukán Béla alezredesnek. A megújult életmű-kiállítást pedig korszerű biztonságtechnikai berendezésekkel szerelték fel.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!