Kiállították az ellopott Czóbel-festményeket

MTI
2003.12.02. 17:32
Kiállították Czóbel Béla áprilisban ellopott 90 millió forint értékű négy festményét a művész kedden megnyílt életmű-kiállításán, a szentendrei Czóbel Múzeumban.

"Az újjárendezett bemutató hűen tükrözi az 1883-ban született Kossuth-díjas művész életművét, átláthatóbbá teszi az alkotások közötti időrendi összefüggéseket" - mondta Koncz Erika, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára.

Az Ülő fiú, a Madame Daudet, a Pihenő nő és a Kalapos nő című festményt április 24-én éjjel lopták el a szentendrei múzeumból. A mintegy 90 millió forintra becsült képeket augusztus 1-jén találta meg a rendőrség és 19-én szolgáltatta vissza a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának. A műalkotásokban nem keletkezett kár.

A rendőrség - még augusztusban - három gyanúsítottat helyezett előzetes letartóztatásba lopás illetve orgazdaság elkövetésének gyanúja miatt. A megnyitón Szabó Imre, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke jutalmat adott át az ellopott festmények felkutatásában kiemelkedő szerepet vállaló rendőrtisztnek, Vukán Béla alezredesnek. A megújult életmű-kiállítást pedig korszerű biztonságtechnikai berendezésekkel szerelték fel.