Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Újra kapható az aranyozott Képes Krónika

MTI
2003.12.10. 12:09
Kapcsolódó cikkek (1)
Több mint másfél évtized után a karácsonyi könyvkínálat egyik csemegéjeként ismét megjelent a Képes Krónika valódi aranyozással készült hasonmása. A 16 ezer forintos önköltségi áron kapható két kötetes kiadvány kétezer példányban jelent meg. A ma az Országos Széchenyi Könyvtár által őrzött eredeti Képes Krónika egyébként az 1370-es években íródott, I. Lajos király megbízásából. Szövegét - a feltevések szerint - Kálti Márk állította össze.

#alt#
Képes Krónika: A megölt Kun László és gyilkosai
A XIV. századi európai könyvművészet kiemelkedő alkotásának számító Képes Krónika hasonmása korábban 1987-ben, a Helikon kiadó gondozásában látott napvilágot, most pedig a nemzeti kulturális hagyományok kutatására, ápolására egy évvel ezelőtt alakult Nemzeti Kincseinkért Egyesület kiadásában.

A kereskedelmi forgalmazók kiiktatásával, csak az egyesület révén beszerezhető, két kötetes kiadvány kétezer példányban jelent meg. Az első kötet az eredeti pergamen helyett ugyan műnyomó papíron készült, de a valódi aranyozású 147 miniatúrát is beleértve a latin nyelven íródott Képes Krónika hű mása. A második kötet a középkori latin nyelvet ismerő Barsi János fordítását, valamint Papp Gábor művészettörténésznek a Képes Krónikával kapcsolatos tanulmányával és Szántai Lajos magyar őstörténet kutató elemzésével kiegészült szövegmagyarázatot tartalmazza.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.