Díj a kisebbségekkel foglalkozó filmeseknek

MTI
2003.12.19. 11:14
Az RTL Klub autóbalesetben elhunyt munkatársa, Hégető Honorka tiszteletére alapított díjat csütörtökön adták át Budapesten, az első alkalommal odaítélt elismerést Gönczi Gábor, az RTL Klub Fókusz című műsorának felelős szerkesztője és Szekeres Csaba független rendező vehette át.

Két kategóriában osztanak díjat, az egyik pályázatot az RTL Klub munkatársai, a másikat az összes többi tévécsatorna dolgozói számára írták ki. A díjjal egy-egy millió forintos jutalom is jár. A győztes filmeket a kereskedelmi csatorna január 3-án tűzi műsorra.

Gönczi Gábor Idegen testben élek című dokumentumfilmje egy transzszexuális ember küzdelméről szól. A film hat éve folyamatosan készül. Szekeres Csaba Mami blue című filmje, amelyet a Duna TV mutatott be, egy autista gyermeket nevelő egyedülálló kétgyermekes anya mindennapi küzdelmeit mutatja be.

A kuratórium különdíjban részesítette a Magyar Televízió Provokátor magazinjának egyik dokumentumfilmjét. A félmillió forinttal jutalmazott alkotás egy hajléktalan család hányattatásairól szól.

A két évvel ezelőtt autóbalesetben elhunyt Hégető Honorka az elesettekről, hátrányos helyzetben lévőkről készített riportjaiért 1999-ben Tolerancia-díjat kapott. Rövid ideig a Magyar Televízió különböző magazinműsoraiban dolgozott, majd az RTL Klub munkatársa volt csaknem egy évig.