A Ludwigban japán lélek lakozik

MTI
2003.12.19. 12:10
Ahol a lélek lakozik: Kokoro no Arika címmel, a budapesti Ludwig múzeumban csütörtökön nyílt meg a kortárs japán művészet kiállítása. Tíz év után először ad áttekintő képet a japán társadalom és művészet jelenlegi állapotáról. A most bemutatkozó, különböző műfajokban dolgozó 11 művész között az ismeretlenebb fiatalok mellett vannak a nagy öregek.

Bak Ikeda rendezte PinMen című számítógépes munkájának főszereplői a szelíd földönkívüliek, akik tekebábukká válnak vagy éppen üdítőket adnak ki az automatákból. Miwa Yanagi Nagymamái azt mutatják be, milyennek képzelik a fiatal nők saját öergkorukat Japán öregedő társadalmában. Hatakeyama Naoya képei modern nagyvárosról szóló képei úgy hatnak, mintha semmi közük nem lenne a földi világhoz.

A külföldön is népszerű és sikeres Murakami Takashi festményei a mai szuper-lapos japán kultúra jegyében születtek: nem is létezik magas művészet, csak szubkultúrák sokasága. A Mikan építészcsoport a mindennapok formatervezésére törekszik, nálunk egy felfújható mobil házat mutatnak be. Fujimoto Yukio és Takayanagi Eri tárgyai a hétköznapi valóság egyedi stílusát tükrözik. Suda Yoshihiro életszerű virágokat és növényeket készít meglepő terekben elhelyezve. Mitamura Midori művei a személyes visszaemlékezéseken alapulnak.

A különleges tárlatot - amelyhez Japán magyarországi nagykövete, Inagava Terujosi mondott bevezetőt - Maeyama Yuji, a kiállítás kurátora, és Koncz Erika, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára nyitották meg. A kiállítás február 8-ig van nyitva. Budapestet követően a moszkvai Modern Művészeti Múzeumba utazik tovább.