Az Örömállam Kolozsváron

MTI
2004.01.11. 19:35
Görgey Gábor Örömállam című darabját mutatták be román nyelven a hétvégén Kolozsváron.

A román művelődésügyi minisztérium és a helyi önkormányzat támogatásával színpadra vitt, országos bemutatónak számító előadást a kolozsvári Vadas László rendezte, a szövegkönyvet Csűrös Réka ültette át román nyelvre.

A szerző olyan társadalmat mutat be, amelyben a másképp gondolkodó személyeket előbb-utóbb vagy bedarálják vagy eltüntetik - fejtette ki az MTI-nek Vadas László, aki szerint Kolozsváron a darab nagyon is időszerű, hiszen az erdélyi város is megpróbál uniformizált képet ölteni. A rendező elégedettségét fejezte ki a társulattal kapcsolatban, amely meglepően nyíltan fogadta a darabot.

A kolozsvári színház vezetése azért tűzte műsorra az Örömállamot, mert felismerte, hogy a közönség igényli a vígjátékokat - jelentette ki az MTI-nek Roxana Croitoru, a színház irodalmi titkára. A kiválasztásnál fontos szerepet játszott az is, hogy évekkel ezelőtt Bukarestben sikeresen vitték színre Görgey Komámasszony, hol a stukker? című darabját.

A számos kolozsvári magyar közéleti szereplőt egybegyűjtő bemutatóra a szerzőt is várták, aki azonban egészségi állapotára tekintettel csak levélben üdvözölhette a társulatot.