Magyar színházi siker Párizsban

MTI
2004.01.12. 23:29
Telt ház előtt mutatták be vasárnap este a párizsi Lucernaire színházban Samuel Beckett Játék című művének Tompa Gábor rendezésében színpadra állított magyar nyelvű előadását, a Kolozsvári Magyar Színház és a budapesti Thália közös produkcióját. Az ír származású szerző háromszereplős, félórás kamaradarabja utáni vitaesten a Párizsban élő, román származású Georges Banu, a nemzetközi műkritikusok szövetségének tagja beszélgetett a kolozsvári magyar rendezővel.

Az MTI érdeklődésére Tompa Gábor elmondta, hogy a Beckett-mű egy éven belül a második produkció, amelyet a Tháliával közösen hoztak tető alá, s havonta többször is műsorra tűzik Kolozsvárott, illetve Budapesten. A darab költségein az erdélyi és a pesti színház felesben osztozik, az előadást a román közönség szinkrontolmácsolás révén élvezheti.

A kolozsvári színház 1995-ben járt legutóbb Párizsban, Ionesco A kopasz énekesnőjét mutatták be Tompa Gábor rendezésében (a darabot 2000-ben az erdélyi rendező francia művészekkel is színre vitte a párizsi Athéné színházban), majd 2000-ben a grenoble-i Európai Színházi Fesztiválon Ionesco A székek című darabjával szerepeltek.

Tompa Gábor elmondta, hogy mostani párizsi tartózkodásán tárgyal a 2005-ös bemutatásra szánt új rendezése, A légbenjáró című Ionesco-darabbal kapcsolatos kérdésekről, majd Londonba és Newcastle-ba utazik tovább, ahol Az új lakó című Ionesco-drámát fogja színpadra állítani.