Nők nem várhatnak Godot-ra

MTI
2004.01.20. 10:50
A nőknek nincs joguk Godot-ra várni a szerző, Samuel Beckett végakarata szerint, ezért német kiadója betiltotta a darab wilhelmshaveni előadását, amelyben nők alakították volna a főszerepeket.

Philipp Kochheim rendező két színésznőre bízta Samuel Beckett darabja, a Godot-ra várva két főszerepét, a premiert január 24-ére tűzték ki. S. Fischer, a szerző műveinek német kiadója azonban nem adott engedélyt az előadásra. Beckett képvislője szerint ő csupán az 1989-ben elhunyt szerző végakaratához tartja magát, aki szigorúan megtiltotta a darab előadását női szereplőkkel. A kiadó decemberben sem járult hozzá egy nők játszotta Godot-hoz, amelyet akkor egy kis frankfurti színház tűzött volna műsorra.

"Rossz tréfa, ha így védjük a Grált" - mondta az eset kapcsán Gerhard Hess, Alsó-Szászország tartományi színházának intendánsa. Ha azonban a gyakorlat nem változik, először csak 2059-ben adhatja elő nő a Godot-t, mert az író kikötései csak halála után 70 évvel, a szerzői jogok elévülésével vesztik hatályukat.