Színpadi eszközökkel a Deutsche Bank ellen

MTI
2004.01.21. 23:01
Rolf Hochhuth, A helytartó című színdarab világhírű német szerzője hazájában vihart kavar legújabb drámájával, amelyet jószerivel még senki sem látott és senki sem olvasott.

Egy brandenburgi színház még csak készül a mű bemutatójára, amely még könyvalakban sem jelent meg. A Der Tagesspiegel című berlini lap azonban a birtokába jutott szövegrészlet alapján szerdán azt állította, hogy Hochhuth megértést tanúsítana aziránt, ha valaki merényletet követne el az első számú német kereskedelmi bank, a Deutsche Bank vezetője ellen. Josef Ackermann szerdán állt bíróság elé a Mannesmann konszern csaknem négy évvel ezelőtti felvásárlása után kifizetett menedzseri prémiumok ügyében.

A berlini lap szerint Hochhuth ugyanazt a sorsot helyezi kilátásba Ackermann számára, mint amilyen sors jutott osztályrészül Alfred Herrhausennek, Jürgen Pontónak és Hanns-Martin Schleyernek: a Deutsche Bank és a Dresdner Bank vezető menedzsereit, illetve a német munkaadók szövetségének elnökét a Vörös Hadsereg Frakció (RAF) nevű terrorista csoport gyilkolta meg a 70-és és a 80-as években.

Az író egy korábbi nyilatkozatában elmondta: a McKinsey jön című új, öt felvonásos darabjában , azt a "diktatúrát", ahol a munkahelyek felszámolása a legfontosabb dolog.

A Deutsche Bank, amelynek szóvivője szerdán botrányosnak nevezte a darabot, jogi lépéseket fontolgat a dráma és a szerző ellen - írta a berlini újság.