Megnyílt a Pécsi Filmünnep

MTI
2004.01.22. 21:29
Szili Katalin szerint a hazai filmiparban lassan véget ér a "hét szűk esztendő". Az Országgyűlés elnöke erről az egykori Pécsi Filmszemle hagyományait felelevenítő Fesztivál 35 - Pécsi Filmünnep megnyitóján beszélt csütörtökön, a baranyai megyeszékhelyen.

"A parlament által a közelmúltban elfogadott filmtörvény a korábbinál jóval nagyobb mértékben biztosítja az alkotók művészi szabadságát, függetlenségét" - hangsúlyozta a házelnök. <>Szili Katalin szavai szerint ez a jogszabály olyan mérföldköve lesz a filmszakmának, amely tovább segíti abban, hogy azt az aranykorát - amelyet már a magunkénak tudtunk - ismét megélhessük.

A négy napon át tartó pécsi filmünnep 22 éves csendet tör meg: felidézi azt az 1965-től 1982-ig tartó időszakot, amikor a magyar filmalkotás nagy alakjai évente egyszer a Dunántúl legnagyobb városába utaztak, hogy munkáikkal itt versengjenek.

Évente 24-25 mű készült, ebből választották ki azt a hatot, amely a filmszemle zsűrije és a közönség elé került.

Az idén 7 helyszínen 36 nagyjátékfilmet és több tucat főiskolás vizsgafilmet vetítenek. Az előadásokat beszélgetések, szakmai viták, közönségtalálkozók kísérik, de a pécsi filmünnep helyet ad több, filmművészeti témájú kiállításnak is. A megnyitóünnepségre eljött több neves rendező, Makk Károly, Bacsó Péter, Sándor Pál is.