Idén nem díjazták a spanyol erotikus irodalmat

MTI
2004.02.09. 12:32
Spanyolországban az idén nem kapta meg senki a Vízszintes mosoly irodalmi díjat, amelyért erotikus írások versenghetnek, mert a benyújtott művek túl színvonaltalannak bizonyultak.

Százötvenkét pályamű közül egyiket sem találta a zsűri érdemesnek a 25 ezer euróval járó díjra. Ez az elmúlt három évben már másodszor történik meg. A csalódás olyan nagy volt, hogy a díjat alapító Tusquets kiadó megszüntetésén gondolkodik.

Az 1979-ben létrehozott díjat olyanok nyerték el, mint Mario Vargas Llosa, vagy Almudena Grandes, akinek Lulu korszakai című könyvét 20 nyelvre fordították le, másfél millió példányban kelt el és Bigas Luna rendezésében az erotikus film klasszikusává is vált, miután 1989-ben megkapta a "Vízszintes mosolyt".

A kéziratok, mint mindig, most is a világ minden tájáról érkeztek. "Ami a spanyol írókat illeti - írja a milanói Corriere della Sera című napilap - talán az ország történelmében rejlik az ok. Amikor a díjat alapították, Spanyolország 40 évi francoizmus után a szexuális felszabadulás éveit élte, a posztmodern időkben pedig, úgy látszik, a vágy már nem a régi."