Klaus-Havel vita a prágai Hradzsinról

MTI
2004.02.10. 16:29
Szabad-e átalakításokat végezni egy olyan történelmi építészeti együttesben, mint amilyen a prágai Hradzsin? - erről szól az a nyílt vita, amely Václav Havel és Václav Klaus, Csehország volt, illetve mai államfője között robbant ki nemrégiben, s ma már szélesebb körben folyik a cseh sajtó hasábjain.

Az "arcadEUropea" elnevezésű tervet Václav Havel volt államfő és "udvari" építésze, Borek Sípek 2003 decemberében ismertette először a nyilvánossággal. Eszerint a Hradzsin történelmi épület-együttesének - illetve a várat körülvevő különféle kisebb-nagyobb gazdasági épületek és zöld területeknek - az északnyugati szélén az Európai Unió tagállamait képviselő 25 épületből álló falucska épülne. Az épületeket az országoklegjobb építészei terveznék, bennük kiállítások, nemzeti jellegű boltok lennének, az emeleten pedig az illető állam ösztöndíjasainak szolgáló egy-két vendégszoba kapna helyet.

Václav Klaus elnöki irodája januárban nyilatkozatban utasította el a projektet azzal, hogy az puszta nagyzási hóbort és érzéketlen beavatkozás a nemzeti kultúrkincsbe. Az "arcadEUropea" terv bírálata kapcsán a Tyden a komáromi Európa Udvart hozta fel rossz példaként. A legnívósabb cseh politikai hetilap szerint az Európa Udvar valójában giccs, életképtelen, s nem véletlen, hogy a furcsa épületek fele ma is üresen tátong.

Václav Klaus csapatának is vannak tervei a Hradzsinnal. Tény, hogy ezek nem építészeti beavatkozások, mint Havel idején, hanem az egész épület-együttes megnyitását, mozgalmasabbá tételét célozzák a várható magas bevétel miatt.