Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Ma nyílik a Balassi-emlékév

MTI
2004.02.13. 12:56
A 450 éve született Balassi Bálint költő tiszteletére hirdetett emlékévet ma nyitja meg Hiller István kulturális miniszter Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Az 1554-ben, Zólyomon született Balassi Bálint személyisége, reneszánsz életszemlélete, humanista műveltsége és az egész európai irodalom értékeit kisugárzó életműve kiválóan alkalmas a más nemzetek által Magyarországról alkotott kép színesítésére és gazdagítására.

Az emlékév szervezésére Balassi Bálint Emlékbizottság alakult, amelynek tagja - egy korábbi közlés szerint - a kulturális, az oktatási, a honvédelmi és a külügyminiszter, valamint az informatikai és hírközlési miniszter.

A bizottságban az MTV és a Duna TV, továbbá az irodalom és történettudomány több képviselője, múzeumi szakértő, zeneszerző és színházigazgató is helyet kapott.

A Balassi-emlékév alkalmából Szlovákia és Magyarország együtt újítja fel a költő nyughelyét, Lengyelországban, Krakkóban emlékkonferenciát rendeznek a két ország tudósai részvételével, cseh nyelven válogatást jelentetnek meg Balassi Bálint műveiből.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.