Román-magyar dokumentumfilm a hétköznapi sovinizmusról

MTI
2004.02.17. 10:38
A háború utáni időszak román-magyar labdarúgó-mérkőzéseinek politikai vonatkozásairól, a sportmezbe bújtatott hétköznapi sovinizmusról szól Varga Andrea dokumentumfilmje, amelynek forgatása most fejeződött be Romániában és Magyarországon.

Az ötvenperces film alkotója kilenc év óta folytat kutatómunkát Romániában. Korabeli levéltári dokumentumok tartalmával szembesíti a szemtanúkat, köztük volt magyar diplomatákat, magyar és román sportolókat, televíziós személyiségeket. Régmúlt, hírhedt mérkőzéseket idéz fel az ötvenes, hetvenes és nyolcvanas évekből többek között Grosics Gyula, az aranycsapat egyik sztárja, Mészöly Kálmán, Illovszky Rudolf, Szepesi György, visszaemlékezve a román szurkolók felfokozott érzelmeire.

Mint a rendező kifejtette, a második világháború után a román politika elsődleges célja a megszerzett területek megtartása volt. A hivatalos román politikai vezetés a magyar-román labdarúgó-mérkőzéseket mindig is a hétköznapi sovinizmus szolgálatába állította. Az ötvenes és a hatvanas években több botrányba fulladt mérkőzés is azt mutatta, hogy a román tömegekben igen mély magyarellenes indulatok lappanganak. A rendező felhívja a figyelmet, hogy közvetlenül a Trianon után 1936-ban és 1939-ben lezajlott román-magyar mérkőzéseken nem volt balhé. Csak 1945 után törtek fel ilyen erővel az indulatok.