James Cameron Pompei katasztrófáját rendezi meg

Cinematrix
2004.02.17. 20:14
A 20th Century Fox és a James Cameron nevével fémjelzett, Fox-hoz tartozó Lightstorm Entertainment megszerezte Charles Pellegrino Ghosts of Vesuvius (A Vezúv szellemei) című könyvének a megfilmesítési jogait. Pellegrino az i.e. 79-es vulkánkitörésről ír, ami elpusztította Pompei és Herculaneum városát.

James Cameron egyelőre csupán producerként venne részt a projektben, de könnyen megtörténhet, hogy a rendezést is magára vállalja. Cameron Pellegrino nem fikciós könyvét átdolgozza, hogy a vulkánkitörést a római birodalom bukásával hozza összefüggésbe. A rendező 3-D technológiát használna a filmhez. A már beharangozott, ám még cím nélküli alkotásról ezen kívül csak annyit tudni, hogy 2005-ben mutatják be.

A Vezúv i.e. 79-ben bekövetkezett kitörésekor mintegy 3000 méter magasra lövellt a gázból, habkőből és hamuból álló oszlop. Pompeit 2-3 méter vastagon borította be a habkő, a szélvészként lezúduló lávafolyam 15 kilométeres körzetben terítette be a tájat és pusztította el Pompei lakóit. A kitörést követő eső iszapfolyamot indított el a Vezúv lejtőin, amely mintegy 30 méteres vastagságban temette be Herculaneum városát. A Vezúv utoljára 1944-ben tört ki.

Cinematrix