Ágnes
-13 °C
0 °C

Vita egy 'antiszemita' festményről

Index
2004.02.21. 19:40
Az egyik oslói képtár tulajdonosa levetette azt a kiállított festményt, melyről korábban a norvégiai izraeli nagykövet úgy nyilatkozott: sértő a zsidóságra nézve - írta a Magyar Hírlap.

Az oslói Galleri A Minor tulajdonosa, Andreas Engelstad szerint a kiállított tárgy "célja az antiszemitizmus középpontba helyezése és ellenzése." Engelstad ezzel együtt levette Chris Reddy munkáját a kiállítóterem faláról, miután beszélt Julius Patiel vallási vezetővel, aki az egyik Norvégia két holokauszttúlélője közül.

A képet megalkotó művész feldühödött a történteken. Reddy védelmébe vette alkotását, melyen az "USA" és "Israel" szavak fonódnak össze, úgy hogy a két szó "s" betűje egy horogkeresztet formál. Válaszában azzal vádolta meg a nagykövetet, hogy a fasiszták eszközét alkalmazza: a cenzúrát. A művész szerint ő a világ legfontosabb konfliktusforrását célozta meg: a nacionalizmust. Hozzátette azt is, "csak a totalitárius és szélsőséges rendszerek nem tudják tolerálni a kritikát."

Liora Herzl Norvégiába delegált izraeli nagykövet levelet írt a galériának, mely szerint a festmény sértő a zsidóságra, az izraeliekre és valószínűleg az amerikai nézve is, és ezért nincs helye egy kiállításon.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.