Vita egy 'antiszemita' festményről

Index
2004.02.21. 19:40
Az egyik oslói képtár tulajdonosa levetette azt a kiállított festményt, melyről korábban a norvégiai izraeli nagykövet úgy nyilatkozott: sértő a zsidóságra nézve - írta a Magyar Hírlap.

Az oslói Galleri A Minor tulajdonosa, Andreas Engelstad szerint a kiállított tárgy "célja az antiszemitizmus középpontba helyezése és ellenzése." Engelstad ezzel együtt levette Chris Reddy munkáját a kiállítóterem faláról, miután beszélt Julius Patiel vallási vezetővel, aki az egyik Norvégia két holokauszttúlélője közül.

A képet megalkotó művész feldühödött a történteken. Reddy védelmébe vette alkotását, melyen az "USA" és "Israel" szavak fonódnak össze, úgy hogy a két szó "s" betűje egy horogkeresztet formál. Válaszában azzal vádolta meg a nagykövetet, hogy a fasiszták eszközét alkalmazza: a cenzúrát. A művész szerint ő a világ legfontosabb konfliktusforrását célozta meg: a nacionalizmust. Hozzátette azt is, "csak a totalitárius és szélsőséges rendszerek nem tudják tolerálni a kritikát."

Liora Herzl Norvégiába delegált izraeli nagykövet levelet írt a galériának, mely szerint a festmény sértő a zsidóságra, az izraeliekre és valószínűleg az amerikai nézve is, és ezért nincs helye egy kiállításon.