Tardos Tibor emlékest Párizsban

MTI
2004.03.02. 12:50
A párizsi magyar és francia értelmiség képviselői, barátai és tisztelői részvételével emlékeztek meg a januárban elhunyt Tardos Tiborról, az 1956 utáni első "nagy íróperben" börtönre ítélt, majd Franciaországba (vissza)emigrált újságíróról és íróról, a francia és magyar irodalom egyik különleges alakjáról hétfőn este a Párizsi Magyar Intézetben.

A népes közönség előtt megtartott emlékesten Fejtő Ferenc, a Párizsban élő nemzetközi rangú író, történész és Jean Lacouture, a neves újságíró, számos irodalmi, politikatörténeti monográfia szerzője idézte fel a francia ellenállás hősének, a franciául és magyarul egyaránt eredetiségével ható írások szerzőjének életét, meghitt barátságuk emlékeit. Méltatták a francia Becsületrend lovagjának küzdelmes életét, kivételes politikai bátorságát, személyes hangvételű írásművészetét. Megemlékeztek a műfordítóról, aki Örkény egyperceseit, Szabó Magda írásait ültette át franciára.

Az esten jelen volt a felszabadulás után szintén Párizsból hazatért majd ismét Franciaországba visszamenekülni kényszerült Méray Tibor újságíró, a 1956 után Párizsban szerkesztett Irodalmi Újság volt főszerkesztője, Kende Péter politológus, és sok más barátja és olvasója.