Árpád
-2 °C
9 °C

Tardos Tibor emlékest Párizsban

MTI
2004.03.02. 12:50
A párizsi magyar és francia értelmiség képviselői, barátai és tisztelői részvételével emlékeztek meg a januárban elhunyt Tardos Tiborról, az 1956 utáni első "nagy íróperben" börtönre ítélt, majd Franciaországba (vissza)emigrált újságíróról és íróról, a francia és magyar irodalom egyik különleges alakjáról hétfőn este a Párizsi Magyar Intézetben.

A népes közönség előtt megtartott emlékesten Fejtő Ferenc, a Párizsban élő nemzetközi rangú író, történész és Jean Lacouture, a neves újságíró, számos irodalmi, politikatörténeti monográfia szerzője idézte fel a francia ellenállás hősének, a franciául és magyarul egyaránt eredetiségével ható írások szerzőjének életét, meghitt barátságuk emlékeit. Méltatták a francia Becsületrend lovagjának küzdelmes életét, kivételes politikai bátorságát, személyes hangvételű írásművészetét. Megemlékeztek a műfordítóról, aki Örkény egyperceseit, Szabó Magda írásait ültette át franciára.

Az esten jelen volt a felszabadulás után szintén Párizsból hazatért majd ismét Franciaországba visszamenekülni kényszerült Méray Tibor újságíró, a 1956 után Párizsban szerkesztett Irodalmi Újság volt főszerkesztője, Kende Péter politológus, és sok más barátja és olvasója.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.