Michelangelo filmet forgatott Michelangelóról

MTI
2004.03.02. 23:09
Michelangelo Antonioni filmet készített a restaurált Mózes-szoborról Michelangelo tekintete címmel, eljátszva a nagy reneszánsz művész és saját keresztneve azonosságával.

A szobrot a közeljövőben mutatják újra a nagyközönségnek, és az ünnepélyes avatás műsorán a film, Helmut Newton, a közelmúltban elhunyt világhírű fotós képei, valamint Michael Nyman Suite For Moses című kompozíciója szerepel.

"Nem volt könnyű meggyőzni Michelangelót arról, hogy mondjon igent a film elkészítésére" - mondta a Corriere della Sera című olasz lapnak felesége, Enrica Fico. "Először elutasította, de én erősködtem: döntés előtt menjünk el, nézzük meg! . A szobor előtt azután - amelynek tökéletességét látva alkotója így kiáltott fel: "Miért nem beszélsz?" - a rendező, aki agyvérzése óta szintén némaságra van ítélve, végül vállalta a filmet.

Végül Antonioni, 91 éves korában először, maga is résztvevője, színésze lett a filmnek.

"Természetesen ő akarta forgatni ezeket a jeleneteket is, filmkészítésének szabályai szerint, mint ahogy tette volna egy másik színész esetében. Néma szerep egy olyan filmben, amelyben csak a képek és a zene beszél, nevezetesen Nyman szerzeményének egy részlete, majd Palestrina Magnificatja és a végén egy dodekafonikus darab" - árulta el Enrica Fico.

A filmet a mester legújabb munkájával, az Erosszal együtt bemutatják a Cannes-i filmfesztiválon.