Alternatív Kossuth-díjat kap Döbrentei

litera.hu
2004.03.08. 09:57
Alternatív Kossuth-díjat kíván adományozni az Alternatív Magyar Művészeti Díj Alapítvány kuratóriuma Döbrentei Kornélnak. A díjat minden évben a hivatalos Kossuth-díj átadásokkal közel egy időben adják át - tavaly március 14-én tartották a ceremóniát.

A díjat a litera értesülései szerint - a tegnap esti döntés értelmében - idén Döbrentei Kornél kapja; az az író, akinek a Tilos Rádió előtti tüntetésen mondott beszéde miatt az Írószövetség a napilapok kulturális rovatainak vezető hírévé nőtte ki magát. A beszéd miatt kilépett az Írószövetségből Parti Nagy Lajos, majd - az elnökség nyilatkozata okán - Nádas Péter. 25 író nyílt levélben kérte a választmányt, hogy határolódjon el Döbrentei beszédétől, s mivel ez a testület keddi ülésén nem történt meg, mások mellett kilépett a prózai szakosztály elnöke, s Görgey Gábor is.

Az Alternatív Magyar Művészeti Díj Alapítvány kuratóriumának tagjai: Gyurkovics Tibor író, Jankovics Marcell filmrendező, Makovecz Imre építész, Melocco Miklós szobrászművész és Schrammel Imre keramikus.

Az alapítványt Balogh Gyula vállalkozó és Földváry Györgyi hozták létre, a díjjal járó pénzjutalom összege a korábbi években egy forinttal volt több a hivatalos Kossuth-díjjal járó pénzjutalom összegénél.