Catherine Deneuve Freudnál

MTI
2004.03.08. 12:40
Napóleon leszármazottja, a klitorisz műtéteken átesett arisztokratanő és a pszichoanalízis megteremtője, Sigmund Freud közötti különös kapcsolatot dolgozza fel az Arte francia-német televízióban bemutatott sorozat. A Catherine Deneuve főszereplésével készült film pénteken este fejeződik be.

Marie Bonaparte 1907-ben lett György görög uralkodó felesége és ezzel királyi hercegnő. Aktív feminista volt, aki elnézte királyi férje homoszexualitását, s antikonformizmusával, a frigiditásának orvoslására vállalt műtéteivel és a Sigmund Freuddal kialakult különös szellemi kapcsolatával vált ismertté: maga is nagy szerepet vállalt a pszichoanalízis franciaországi megismertetésében. Saját, a női gyönyör témájával foglalkozó dolgozatai is feltűnést keltettek, és az életéről készített tévéfilm, amelynek rendezője Benoit Jacquot, leplezetlen képekben dolgozza fel a kényes témát.

Marie hercegnő, miután ismételt klitorisz-műtétei nem segítettek, az akkor már híres Sigmund Freud pszichoanalízisének vetette alá magát, s a továbbiakban lelkes hívévé, fordítójává és támogatójává vált - olyannyira, hogy amikor a nácizmus hatalomra jutott, ő szervezte meg a tudós - és felbecsülhetetlen értékű könyvtára - kimenekítését Londonba.

Az arisztokratanő rendkívüli alakjára Catherine Deneuve figyelt fel, miután elolvasta azt az életrajzot, amelyet Célia Bertin írt róla, és ő szorgalmazta a film elkészítését is, ő javasolta Sigmund Freud szerepére Heinz Bennent német színészt, akivel már együtt játszott Az utolsó metróban. A Marie hercegnő 6,5 millió eurós költségvetéssel készült, ebből 2,8 milliót biztosított az Arte - ez a francia-német közös televízió történetében a legnagyobb összeg, amelyet egy tévéfilmre fordítottak. Az Arte franciául és németül egyaránt sugároz, Freud németül, Marie franciául beszél, a francia változatban Freud, a németben Marie szavait feliratozták.