Nyolcvannégyen kilépnek az Írószövetségből

MTI
2004.03.10. 17:06
Nyolcvannégy írók és költők közös kilépőlevelet juttatott el szerdán Kalász Mártonnak, a Magyar Írószövetség elnökének.

A tiltakozók szerint Döbrentei Kornél költő a Tilos Rádió előtt január 11-én mondott "gyűlöletre uszító" beszédet mondott. A beszédtől a szövetség két vezető testülete - elnöksége és választmánya - nem határolódott el.

A szerdai közös kilépőlevelet a szervezetből korábban kilépett tíz tag - Görgey Gábor író, volt kulturális miniszter, a Magyar PEN Club elnöke, Bojtár Endre, Kálnay Adél, Kertész Ákos, Koppány Márton, Nádas Péter, Nyerges András, Polgár Ernő író, valamint Balla D. Károly és Parti Nagy Lajos költő - is aláírta.

A kirekesztő szellemiség ellen fellépő és a szövetségből kilépő írókhoz, költőkhöz csatlakozott többek között Bikácsy Gergely, Esterházy Péter, Fejtő Ferenc (Párizs), Földényi F. László, Földes Anna, Gergely Ágnes, Grendel Lajos (Pozsony), Hévizi Ottó, Komoróczy Géza, Konrád György, Kornis Mihály, Kukorelly Endre, Láng Zsolt (Kolozsvár), Lengyel Balázs, Megyesi Gusztáv, Mezei András, Oravecz Imre, Sándor Iván, Székely Magda, Szilágyi Ákos, Szilágyi Júlia (Kolozsvár), Tábor Ádám, Tamás Gáspár Miklós, Tolnai Ottó (Újvidék), Ungváry Rudolf, Vámos Miklós, Váncsa István és Végel László (Újvidék).

Állásfoglalásuk szerint a Magyar Írószövetség vezető testülete "a felebaráti szereteten alapuló zsidó-keresztény erkölcsöt sértő rasszista megnyilatkozásokat védelmezve megtagadta azt az európai értékrendet, amely szerint minden származás alapján történő megkülönböztetés elfogadhatatlan".

"Meggyőződésünk, hogy az írószövetség tagjainak jelentős része nem ért egyet a kirekesztő nézetekkel, de ezt az álláspontját a szövetség mai struktúrájában nem tudja érvényesíteni. Az elnökség és a választmány visszaélt a ráruházott hatalommal" - tartalmazza a Kalász Mártonnak címzett levél.