48-as óriásfotó kiállítás az Országház előtt

MTI
2004.03.13. 12:07
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeit a dicső kezdetektől a fájdalmas bukásig mutatja be az az óriásfotó-kiállítás, amelyet az Országház előtt, a Kossuth téren állítottak fel - mondta Herman Róbert hadtörténész szombaton, Budapesten.

A Forradalom és szabadságharc emlékkönyve című három napig látható kiállítás bemutatásakor a hadtörténész elmondta: 1848. márciusa és áprilisa a magyar történelem egyik legfontosabb fordulópontja.

"Szent István államalapítása és az 1945-ös, illetve az 1989/90-es fordulaton kívül nem volt még egy ilyen pozitív értelemben vett fordulópont a magyar történelemben" - mondta.

Herman Róbert szavai szerint 1848 szinte minden társadalmi csoportnak adott valamit, "és szinte senkitől nem vett el semmit, semmi olyat, amit amúgy el nem veszített volna".

"Több mint félmillióan vállaltak nemzetőri szolgálatot, több mint 200 ezren szolgáltak a honvéd seregben, sokan ekkor jutottak választójoghoz, ekkor jött el a közteherviselés és a törvény előtti egyenlőség időszaka, és a forradalom utáni megtorlás is az egész országot sújtotta - sorolta.

Hozzátette: a történelmi kiállítás a pesti forradalomtól egészen 1849. augusztusáig, illetve októberéig, a szabadságharc végéig kalauzolja az érdeklődőket, de külön blokkban "ünnepléstörténeti" áttekintést is ad, illetve a tárlaton helyet kaptak azok a fotók is, amelyek az orosz seregek által 1849-ben zsákmányolt honvéd zászlók 1941-es és 1948-as visszaadását mutatják be.

A tárlaton látható fotók a Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményéből származnak. A 180 méter hosszú, 3 méter magas óriásfotó-kiállítás a nemzeti ünnep napjáig, hétfő délután hat óráig látogatható.