Szabó Magda is kilépett az Írószövetségből

litera.hu
2004.03.17. 15:48
Ma délelőtt közel három órán keresztül tárgyaltak az Irodalmi Kerekasztal tagszervezeteinek képviselői az Írószövetség irodájában a minisztériummal megkezdett tárgyalássorozat folytatásának feltételeiről. A Döbrentei Kornél Tilos Rádió előtt tartott beszéde miatt kialakult ellentmondásos helyzet legújabb fejleménye, hogy Szabó Magda írónő is kilépett az Írószövetségből.

A mai tárgyaláson Kalász Márton betegsége miatt Mezey Katalin képviselte az Írószövetséget. A kerekasztal jövőjéről konkrét döntés egyelőre nem született, de mint Csaplár Vilmos szóvivő elmondta, egy hét múlva folytatják a ma felvetett javaslatok megvitatását.

Az írószervezetek közötti további egyeztetés miatt az eredetileg március 8-ra tervezett, majd március 22-re halasztott minisztériumi egyeztetést a tárgyalásban részt vevő szervezetek egy héttel tervezik későbbre halasztani.

A Tilos Rádióban karácsonykor elhangzott keresztényellenes megnyilatkozás miatt tartott demonstráción Döbrentei Kornél olyan szónoklatot mondott, melyben -elmondása szerint - egy régről tartó keresztényellenes tendenciát ítélt el. A Döbrentei-beszéd miatt Parti Nagy Lajos, majd Nádas Péter író is bejelentette, kilép a szövetségből. Ugyanezt a lépést helyezte kilátásba Görgey Gábor volt kulturális miniszter, a Magyar PEN Club elnöke, ha a szövetség nem határolódik el a szerinte uszító szónoklattól. Az írószövetség levélben tiltakozó 24 tagja - a többi között Balla D. Károly, Bodor Ádám, Konrád György és Sándor Iván - szerint tűrhetetlen, hogy a szövetség bármely tagja nyíltan gyűlöletre uszítson bármely kisebbség ellen.