Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Holokauszt kiállítás a Terror Házában

MTI
2004.03.17. 16:15
Magyar tragédia, 1944 címmel egész éves rendezvénysorozattal emlékezik meg a magyar holokauszt 60. évfordulójáról a budapesti Terror Háza Múzeum - tájékoztatta Schmidt Mária főigazgató szerdán a sajtót.

"Nincs mentség és magyarázat arra, ami 1944 vészterhes hónapjaiban a magyar zsidósággal történt" - mondta a történész a múzeumban tartott sajtótájékoztatón.

A Magyar tragédia 1944 című rendezvénysorozat első állomása az Ember az embertelenségben címmel január 16-án megnyílt időszaki kiállítás volt, amely Raoul Wallenberg embermentő tevékenységét mutatja be. A kiállítás március 30-án zárul.

Április 13-án nyílik meg a holokausztban elpusztított 1,5 millió európai és 190 ezer magyar gyermek emlékének szentelt Hetedíziglen - gyermekek a holokausztban, illetve a rendezvénysorozattal azonos, Magyar tragédia 1944 című kiállítás. A kiállítások dokumentumai arra igyekeznek ráirányítani a figyelmet, hogy "a holokauszt borzalma összeurópai tragédia és trauma, amelyben egymásra ismernek Európa zsidó és nem zsidó közösségei" - olvasható az intézmény háttéranyagában. A két kiállítást Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke nyitja meg.

A tárlatok keretében április 27-től mindennap folyamatosan vetítik majd Claude Lanzmann világhírű, kilencórás dokumentumfilmjét a Soah-t, amelynek bemutatóját a tervek szerint a rendező jelenlétében tartják.

A külföldi múzeumokkal és történeti intézetekkel együttműködésben készülő holokauszt-programsorozat októberre-decemberre tervezett, Eltört életek című időszaki kiállítása életutakat mutat be, olyan tudósok, írók, politikusok sorsát, akiket csak az kötött össze, hogy a nemzeti szocialista és a magyar fajvédelmi törvények szerint zsidónak számítottak.

A Terror Háza az időszaki kiállítások mellett április 9-től kezdődően filmvetítés-sorozatot rendez a Toldi Moziban. Olyan holokauszt tematikájú műveket mutatnak be, amelyek még nem jártak Magyarországon, vagy évtizedek teltek el bemutatásuk óta.

Ősbemutatón vetítik le A lágerek emléke című angol dokumentumfilmet; az Alfred Hitchcock által rendezett 1945-ös mű a felszabadított haláltáborokba érkező angol, amerikai operatőrök anyagaiból készült. Bemutatják Catrine Clay A harmadik birodalom gyermekei című 1993-as dokumentumfilmjét, és annak jegyében, hogy nemcsak a zsidó, hanem a roma holokauszt áldozatai előtt is tisztelegnek, levetítik Varga Ágota Porrajmos és Fekete lista című dokumentumfilmjeit.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!