Holnap nyílik a Párizsi Könyvszalon

litera.hu
2004.03.18. 12:01
Idén március 19-24. között immár harmadik alkalommal vesz részt Magyarország a kontinens egyik legfontosabb nemzetközi könyvkiállításán és -vásárán, a párizsi Salon du Livre-en. A Magyar Intézet standján egyrészt európai csatlakozásunk témakörének, másrészt a 2003-as Külföldi Femina-díjas Szabó Magda írónő életművének szentelnek megkülönböztetett figyelmet.

A Párizsi Magyar Intézet idén több mint 330 magyar vonatkozású, mintegy 100 - francia, belga, kanadai és 16 magyar - kiadó által megjelentetett könyvet állít ki a Szalonon. A magyar stand kínálatában az irodalmi művektől a művészeti albumokon, a 2001-es magyar évad kiadványain, szótárakon, történelmi, földrajzi, tudományos és turisztikai publikációkon, nyelv- szakács- és mesekönyveken át számtalan mű megtalálható. A közel 250 szerző közül egyes nevek - Kosztolányi, Esterházy, Márai, Kertész Imre vagy Fejtő Ferenc - már ismerősen csengenek Franciaországban, másokat pedig itt fedezhetnek fel maguknak az irodalom barátai.

Az idén a magyar stand büszkeségei Kertész Imre, illetve a 2003-as Femina-díjas Szabó Magda művei. A Viviane Hamy kiadó 2003 szeptemberében La Porte címmel adta ki a magyar írónő regényét, amely azonnal egyöntetű sikert aratott a francia olvasók és szakmabeliek körében egyaránt, így nem volt meglepő, hogy a Külföldi Femina-díjra a 12 tagú zsűriből 11-en a magyar írónőt javasolták.

Újdonságként jelenik meg a kínálatban Kertész Imre újabb franciául megjelent műve, a Felszámolás, Krúdy Gyula Napraforgója, az Egy Magyar Párizsban című, kétnyelvű Illyés-antológia, Anne Lambrichs Vágó József építész életművét feldolgozó monográfiája, Az "Állj fel" torony árnyékában című antológia, Vázsonyi Károly verseskötete, valamint Kertész Ákos: Le prix de l'honnêteté címmel kiadott könyve.