Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Sláger a palesztinok körében A Passió

Index
2004.04.02. 22:16
Ciszjordánia és a Gázai övezet feketepiacain A Passió népszerűbb az olyan hollywoodi filmek kalózkiadásainál, mint a Mátrix - Forradalmak és Az utolsó szamuráj. A muzulmán palesztinok reményei szerint a fim haragra gerjeszti a világ keresztényeit a zsidóság ellen - írja a Cinematrix.

"Egész Ciszjordániából, Betlehemből, Hebronból, Ramallahból, Nabluszból hívnak az emberek, hogy szeretnék megvenni A Passiót" - idézi a Reuters egy gázai videoüzlet tulajdonosát, aki új filmek kalózmásolatait árulja. A férfi azután kapta a telefonhívás özönét, hogy az egyik legnagyobb palesztin lapban hirdetést helyezett el A Passióról.

A muzulmánok Jézust prófétájukként tisztelik (keresztre feszítésében viszont nem hisznek), és bár az iszlám törvényei szerint tilos a próféták ábrázolása, a palesztinok mégis rendkívüli érdeklődést tanúsítanak A Passió iránt. A film azonban a palesztin nézőket is megosztja: egyikük szerint például "Jézusnak többet kellett elszenvednie a zsidóktól, mint amennyit a filmben láttunk", míg egy másik túl véresnek tartotta, és úgy érezte, "A Passió sokkal inkább horrorfilm, mint történelmi mozi."

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.