Flóráék szerelmi háromszöge a színpadon

MTI
2004.04.14. 12:55
Minket, Gyuszi, szeretni kell címmel írt dokumentumjátékot Illyés Gyuláné József Attila utolsó hónapjairól Valachi Anna. A magyar irodalom két kimagasló költőjének tragikus érzelmi háromszög-történetét felidéző dokumentumdrámát április 16-án adják elő a Petőfi Irodalmi Múzeum Felolvasó Színpadán Bertók Lajos, Bertalan Ágnes és Hegedüs D. Géza közreműködésével. A dramaturg: Radnóti Zsuzsa, a rendező: Forgách András.

Valachi Anna, a József Attila kutató irodalomtörténész, a költő versein kívül Illyés Gyula naplójegyzeteit és Kozmutza Flóra (későbbi Illyés Gyuláné) 1985-ben nyilvánosságra hozott vallomását felhasználva írta meg drámáját. A műben a két költő, és Flóra - a sorsanalitikus Szondi Lipót munkatársa - is megmérettetik, saját sorsával szembesülve.

József Attila utolsó múzsája és menyasszonya volt. A két egykori költő barát többek között a Flórához fűződő érzelmei miatt hidegült el egymástól. Érzelmeik célpontjáról, Flóráról azonban keveset tudott a nyilvánosság. Azt a keveset is csak József Attila versei alapján, inkább következtetve. A múzsa 1962-ben írta meg kapcsolatuk történetét, de csak 1985-ben hozta nyilvánosságra József Attilával kapcsolatos emlékeit, illetve levelezésüket, hogy véget vessen a régi keletű "gyanúsítgatásoknak". A makacsul továbbélő, lejárató legendának, mely szerint ő és későbbi férje okolható a szárszói tragédiáért.