Párizsi rendezvénysorozat a magyarországi holokausztról

2004.04.20. 10:47
Rendezvénysorozattal emlékeznek a magyarországi holokauszt áldozataira Párizsban a párizsi székhelyű Soá Emlékalapítvány rendezésében, adta hírül a Párizsi Magyar Intézet. Április 27-én konferenciát és kerekasztal-beszélgetést rendeznek a François Mittérand Francia Nemzeti Könyvtárban.

Április 27. és 29. között e könyvtár mozitermében Forgács Péter Privát Magyarország című dokumentumfilm-sorozatát vetítik. A Magyarország és a holokauszt tárgykörének szentelt vetítések április 28-tól május 4-ig az MK2-Bibliothèque moziban magyar játékfilmekkel folytatódnak.

A rendezvénysorozat fő eseményeként, '1944 : Zsidóüldözés Magyarországon' címmel - a Budapesti Történeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum együttműködésével - nagyszabású kiállítás nyílik a párizsi Jean-Moulin Múzeumban 2004. május 4-én.

A megnyitó estjén a Párizsi Magyar Intézetben a Luxemburgi Szimfonikus Zenekar szólistái adnak hangversenyt. Az eseménysorozat Robert Lacombe, a kiállítás kurátora kezdeményezésére és szervezésében valósult meg.