Csak Szaddám könyvei égtek el az iraki könyvtárban

MTI
2004.06.09. 10:18
Nem semmisült meg az Iraki Nemzeti Könyvtár felgyújtásában tavaly tavasszal a régi könyvek és kéziratok gyűjteménye, ellenben Szaddám Huszein volt iraki diktátor-elnök rendszerével kapcsolatos okmányok a lángok martalékaivá váltak, amikor az amerikai csapatok bagdadi bevonulásakor felgyújtották a könyvtárat.

Az amerikai kongresszusi könyvtár számára készített jelentésében Mary-Jane Deeb egyiptomi születésű amerikai arabszakértő egy háromfős csoport élén mérte fel a bagdadi intézmény állapotát. Ezeknek az iratoknak a tartalmáról így vajmi keveset tudni, a gyújtogatók alapos munkát végeztek - fűzte hozzá.

A mintegy egymillió darabot számláló kollekció 200 ezer kötetét két muzulmán pap tavaly április 10-e és 14-e között mecsetjeiben helyezte el biztonságba, majd visszajutatták az állományt a könyvtárba.

Mary-Jane Deeb jelentésében elmondta: a régi, ritka könyvek gyűjteménye sem károsodott. A tüzek előtt mintegy 40 ezer ritkaságszámba menő könyvet az iraki turisztikai hivatal épületében helyeztek el. Két hónappal a könyvtár felgyújtása után a könyveket 30 centiméteres víz alatt találták meg, valószínűleg valami hiba történhetett a vízvezetékrendszerben - mutatott rá az amerikai szakértőnő, aki végül elmondta: a sérült állományt fagyasztógépekbe helyezték, hogy meggátolják gombásodásukat.