Miklós
-7 °C
4 °C

Európa Nosta-díjat kapott szeged belvárosa

MTI
2004.06.10. 15:10
Europa Nostra-díjat kapott Szeged belvárosa, a Kárász utca - Klauzál tér felújított, műemléki védettséget élvező utca-tér együttese - tájékoztatta a rekonstrukciót kezdeményező, irányító és koordináló Novák István csütörtökön az MTI-t.

"Az Európai Unió Kulturális Örökség díját a napokban vettük át Török Péter táj- és kerttervezővel Münchenben, az Europa Nostra kongresszusán, az oklevél és plakett hivatalos átadási ünnepsége július 15-én lesz Szegeden - mondta a közelmúltban nyugdíjba vonult városi főépítész.

Novák István hangsúlyozta, hogy Magyarországon egyedülálló a Szegednek ítélt elismerés, eddig ugyanis egy-egy épület vagy terv nyerte el a kitüntető címet és az azzal járó 10 ezer eurót, komplex, városrész-megújító program nem részesült a díjban.

A nyugalmazott főépítész ismertetése szerint a Kárász utca és a Klauzál tér - amelynek egy része még az 1879-es szegedi árvíz előtt épült - eredeti kialakítását máig megőrizte: mértéktartó dekorativitás, ünnepélyes rend, tiszta térformák jellemzik.

Az 1997-ben elkezdett, hat éven át tartott revitalizációt történeti kutatás, korabeli térképek, metszetek, képeslapok tanulmányozása, elemzése előzte meg.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!