Pályázat a határon túli könyvtárak állománygyarapítására

MTI
2004.06.16. 09:33
A határon túli könyvtárak, így a vajdaságiak állományának gyarapítását is segíti majd az a meghívásos pályázat, amelyet közösen ír ki a közeljövőben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) és az Illyés Közalapítvány.

Az államtitkár a vajdasági könyvtárak állománybővítése mellett a könyvek és folyóiratok digitalizálásáról, az anyaországi közművelődési intézményekkel való együttműködésről, a műemlékvédelemről és a pályázati lehetőségekről tárgyalt Józsa Lászlóval, Hajnal Jenővel, Siflis Zoltánnal, Pásztor Bálinttal és Varga Lászlóval.

Közlésük szerint a vajdasági könyvtárak együttműködése a Kapocs Könyvtári Csoport megalakulása óta dinamikusan fejlődik. A tíz délvidéki könyvtár összefogásával létrejött Kapocs azt a feladatot vállalta, hogy ellátja a térségben működő magyar könyvtárak együttműködésének szervezését. A kulturális tárca minden évben támogatja a csoportot. A Kárpát-medencében, így a Délvidéken megjelenő könyvek, folyóiratok kiadóinak közös érdeke a minél szélesebb körű terjesztés, illetve ezek digitalizálása.

A Magyarország, valamint Szerbia és Montenegró közötti kulturális keretegyezményt jelenleg még tárgyalja a két állam, de ennek keretében lenne lehetőség az olyan nagyobb szabású együttműködéseket szabályozni, mint a határon túli műemlékvédelem.

Az NKÖM ígéretet tett arra, hogy támogatja a 2003 tavaszán alakult szabadkai, magyar oktatási nyelvű tehetséggondozó gimnázium könyvtárát. A közlemény szerint a kulturális minisztérium 2003-ban több mint 36 millió forint támogatást nyújtott a vajdasági kulturális intézményeknek. Ennek jelentős részét a könyvkiadás, kézirat- és könyvtártámogatás tette ki; összege meghaladja a 16 millió forintot.