Vandál rongálás a velencei Dózse-palotán

MTI
2004.06.28. 19:18
Vandál rongálás, kalapácsütések okoztak kárt a velencei Dózse-palota (Palazzo Ducale) egyik márvány oszlopfőjében és a Redentore, a Megváltó templomának egyes szoboralakjaiban.

A Dózse-palotánál vasárnap este 23 óra tájban láttak egy harminc év körüli fiatalembert, aki két kalapácsütést mért az oszlopra, majd kereket oldott. Az oszlopfőből szilánkok pattantak le a durva csapások nyomán. A farmernadrágos-trikós ismeretlent turisták zavarták meg, különben nagyobb károkat is okozhatott volna a lagúnák városának híres műemlékében.

A Giudecca-csatorna túloldalán lévő Redentore templomnál hétfőn reggel, kilenc óra tájban történt a vandál támadás, amelynek nyomán a bazilika előtti két kapufülkében lévő XVII. századi szobor károsodott - az Assisi Szent Ferencet, illetve Szent Márkot ábrázoló alakok karjait verte le egy ismeretlen támadó. Itt egyes darabok hiányoznak is a tetthelyről, habár később a Szent Ferenc kezében lévő keresztet távolabb megtalálták a helyszínelők. A velencei hatóságok valószínűnek tartják, hogy mindkét vandál támadást ugyanaz a személy követhette el, akit egyelőre nem találnak.